Składniki
(5p / 1p = 2 sztuki)
*wołowina zrazowa 875 g
*mąka pszenna 25 g
*smalec 75 g
*cebula 100 g
*śmietana 75 g
*sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
1.Mięso umyć i pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, nadając okrągły kształt, zwinąć w walec.
2.Uformowane zrazy oprószyć solą i pieprzem i mąką, obsmażyć na patelni z obu stron.
3.Przełożyć mięso do rondla, zalać niewielką ilością gorącej wody lub wywaru.
4.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia lekko zrumienić cebulę, dodać do mięsa.
*wołowina zrazowa 875 g
*mąka pszenna 25 g
*smalec 75 g
*cebula 100 g
*śmietana 75 g
*sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
1.Mięso umyć i pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, nadając okrągły kształt, zwinąć w walec.
2.Uformowane zrazy oprószyć solą i pieprzem i mąką, obsmażyć na patelni z obu stron.
3.Przełożyć mięso do rondla, zalać niewielką ilością gorącej wody lub wywaru.
4.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia lekko zrumienić cebulę, dodać do mięsa.
5.Mięso przykryć i dusić do
miękkości.
6.Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną ze śmietany i mąki pozostałej od oprószania, zagotować.
6.Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną ze śmietany i mąki pozostałej od oprószania, zagotować.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz