sobota, 30 kwietnia 2016

Zrazy wołowe bite w sosie śmietanowym

Składniki (5p / 1p = 2 sztuki)

*wołowina zrazowa 875 g
*mąka pszenna 25 g
*smalec 75 g
*cebula 100 g
*śmietana 75 g
*sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

1.Mięso umyć i pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, nadając okrągły kształt, zwinąć w walec.

2.Uformowane zrazy oprószyć solą i pieprzem i mąką, obsmażyć na patelni z obu stron.

3.Przełożyć mięso do rondla, zalać niewielką ilością gorącej wody lub wywaru.

4.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia lekko zrumienić cebulę, dodać do mięsa.

5.Mięso przykryć i dusić do miękkości.

6.Pod koniec duszenia podprawić sos zawiesiną ze śmietany i mąki pozostałej od oprószania, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz