niedziela, 10 kwietnia 2016

Koperta schabowa z borowikami

Prawdziwa jesień już nas zaszczyciła swoją obecnością . Sezon grzybobrania się zaczął, a co za tym idzie w spiżarni mamy świeże grzyby. Najbardziej są cenione borowiki za swój smak i wygląd - są dumą , każdego grzybiarza . Część na pewno zostanie zamarynowana, kolejna zamrożona, może jakaś zupka oraz koperta z mięsa schabowego ? Co wy na to ? To jedyny czas gdy możemy korzystać ze świeżych grzybów. Przez cały rok owszem są dostępne w sklepach pieczarki, lecz czy to ten sam smak ? Aromat ? Oczywiście , że nie! Nic nie zastąpi własna "zdobytych" borowików. 
Składniki ( 2 porcje ) : 

2 plastry schabu
30 dag borowików
1 szt cebuli
5 dag masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól
oregano
majeranek
rozmaryn
pieprz czarny
pieprz ziołowy
jajko
bułka tarta
masło klarowane lub smalec (do smażenia)

Sposób wykonania :

1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę - obgotować do stanu al'dente.

2. Cebulę zeszklić na maśle klarowanym, dodać obgotowane grzyby, podsmażać ok 3 minuty, dodać masło, oregano, majeranek, pieprz ziołowy - smażyć 5 min.

3. Schab umyć, obsypać solą, pieprzem, rozmarynem. Następnie go rozbić.

4. Na każdy plaster nałożyć po 2 łyżki grzybów, mięso całości o panierować DWA RAZY w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

5. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym ( co nadaje walory smakowe ) na nie dużym ogniu, by mięso było upieczone w środku a na zewnątrz, było złociste.

 
SOS

Do pozostałych grzybów dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz