Prawdziwa jesień już nas zaszczyciła swoją obecnością . Sezon
grzybobrania się zaczął, a co za tym idzie w spiżarni mamy świeże grzyby.
Najbardziej są cenione borowiki za swój smak i wygląd - są dumą , każdego
grzybiarza . Część na pewno zostanie zamarynowana, kolejna zamrożona, może
jakaś zupka oraz koperta z mięsa schabowego ? Co wy na to ? To jedyny czas gdy
możemy korzystać ze świeżych grzybów. Przez cały rok owszem są dostępne w
sklepach pieczarki, lecz czy to ten sam smak ? Aromat ? Oczywiście , że nie!
Nic nie zastąpi własna "zdobytych" borowików.
Składniki ( 2 porcje ) :
2 plastry schabu
30 dag borowików
1 szt cebuli
5 dag masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól
oregano
majeranek
rozmaryn
pieprz czarny
pieprz ziołowy
jajko
bułka tarta
masło klarowane lub smalec (do smażenia)
2 plastry schabu
30 dag borowików
1 szt cebuli
5 dag masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól
oregano
majeranek
rozmaryn
pieprz czarny
pieprz ziołowy
jajko
bułka tarta
masło klarowane lub smalec (do smażenia)
Sposób wykonania :
1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę - obgotować do stanu al'dente.
1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę - obgotować do stanu al'dente.
2. Cebulę zeszklić na maśle klarowanym, dodać obgotowane grzyby, podsmażać ok 3 minuty, dodać masło, oregano, majeranek, pieprz ziołowy - smażyć 5 min.
3. Schab umyć, obsypać solą, pieprzem, rozmarynem. Następnie go rozbić.
4. Na każdy plaster nałożyć po 2 łyżki grzybów, mięso całości o panierować DWA RAZY w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
5. Smażyć na rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym ( co nadaje walory smakowe ) na nie dużym ogniu, by mięso było upieczone w środku a na zewnątrz, było złociste.
SOS
Do pozostałych grzybów dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem .
Do pozostałych grzybów dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz