Składniki ( na 5 porcji ) :
* 750g papryka ( 5szt. )
* 200g marchew
* 100g pietruszka
* 250g cebula
* 70g koncentrat pomidorowy
* 75g olej
* 1szt. kostki bulionowej
* pieprz, sól, cukier do smaku
* 200g marchew
* 100g pietruszka
* 250g cebula
* 70g koncentrat pomidorowy
* 75g olej
* 1szt. kostki bulionowej
* pieprz, sól, cukier do smaku
* 270 g sera feta
Sposób wykonania :
1. Paprykę dokładnie umyć, wyciąć ostrym nożem końcówkę (ostrożnie by jej nie uszkodzić , będzie jeszcze potrzebna), usunąć gniazdo nasienne.
1. Paprykę dokładnie umyć, wyciąć ostrym nożem końcówkę (ostrożnie by jej nie uszkodzić , będzie jeszcze potrzebna), usunąć gniazdo nasienne.
2. Marchew i pietruszkę umyć , obrać, pokroić w grubą kostkę.
3. Cebulę umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć a oleju.
4. Do cebuli dodać pokrojoną marchew,
pietruszkę i koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażać , następnie krótko
poddusić.
5. Przełożyć patelnie na deskę i dodać pokruszoną fetę - całość doprawić
i wymieszać .
6. Napełnić nadzianką papryki i przykryć je
wcześniej odciętą końcówką.
7. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 litra
wrzącej wody.
8. Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
podlać rosołem, całość przykryć.
9. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 190°C) i dusić do miękkości .
Podawać na gorąco z ryżem bądź mięsem drobiowym lub
na zimno jako przystawkę.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz