niedziela, 10 kwietnia 2016

Soczysta papryka nadziewana warzywami i fetą


Składniki ( na 5 porcji ) :

* 750g papryka ( 5szt. )
* 200g marchew
* 100g pietruszka
* 250g cebula
* 70g koncentrat pomidorowy
* 75g olej
* 1szt. kostki bulionowej
* pieprz, sól, cukier do smaku
* 270 g sera feta

Sposób wykonania :

1.  Paprykę dokładnie umyć, wyciąć ostrym nożem końcówkę (ostrożnie by jej nie uszkodzić , będzie jeszcze potrzebna), usunąć gniazdo nasienne.

2. Marchew i pietruszkę umyć , obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. Cebulę umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć a oleju.

4. Do cebuli dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażać , następnie krótko poddusić. 

5. Przełożyć patelnie na deskę i dodać pokruszoną fetę - całość doprawić
i wymieszać .

6. Napełnić nadzianką papryki i przykryć je wcześniej odciętą końcówką.

7. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. 

8. Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem, całość przykryć.

9. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 190°C) i dusić do miękkości .


Podawać na gorąco z ryżem bądź mięsem drobiowym lub na zimno jako przystawkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz