Mają ponad 300lat a wciąż nie wielu z
Nas wie jak się je robi, spotykamy się z nimi niemal , że codziennie .
Kojarzące się rogaliki z Francją zostały wymyślone przez wiedeńskich piekarzy .
Składniki (12-15 sztuk) :
* ok. 500g mąki
* ok. 500g mąki
* 50g cukru
* 1 łyżeczka soli
* 20g świeżych drożdży
* 100ml letniego mleka
* 250g masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko
Sposób wykonania :
1. Wymieszać mąkę z cukrem i solą- usypać
kopiec i zrobić w nim wgłębienie.
2. Pokruszyć do niego drożdże , zalać mlekiem,
przykryć czystą ścierką kuchenną i odczekać 20 min.
3. Dodaj 200ml letniej wody , resztę mleka i
zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę i odstaw pod
przykryciem na 20 min.
4. Zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na
prostokąt 20x40 cm.
5. Na ciasto połóż masło, rozwałkuj je na
płasko, ciasto złóż na cztery razy i ponownie rozwałkuj . Po raz kolejny je
złóż, przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 20 min.
6. Ponownie rozwałkuj , złóż zawiń w fole
odstaw do lodówki na 20 min. Czynność powtórz jeszcze 2 raz.
7. Rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty ok.
20x20x15 cm.
8. Włącz piekarnik i ustaw na 200°C .
9.Trójkąty zwijaj od podstawy formując rogalik
, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
10. Wyłóż do nagrzanego piekarnika i piecz
40min .
11. Ok. 20 min po włożeniu posmaruj każdego
croissanta roztrzepanym żółtkiem .
Można podawać na ciepło, zimno,
słodko oraz wytrawnie .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz