niedziela, 10 kwietnia 2016

Tradycyjny croissant bez nadzienia

Mają ponad 300lat a wciąż nie wielu z Nas wie jak się je robi, spotykamy się z nimi niemal , że codziennie . Kojarzące się rogaliki z Francją zostały wymyślone przez wiedeńskich piekarzy . 

Składniki (12-15 sztuk) :

* ok. 500g mąki
* 50g cukru
* 1 łyżeczka soli
* 20g świeżych drożdży
* 100ml letniego mleka
* 250g masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko

Sposób wykonania :
 
1. Wymieszać mąkę z cukrem i solą- usypać kopiec i zrobić w nim wgłębienie.
 
2. Pokruszyć do niego drożdże , zalać mlekiem, przykryć czystą ścierką kuchenną i odczekać 20 min.
 
3. Dodaj 200ml letniej wody , resztę mleka i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę i odstaw pod przykryciem na 20 min.
 
4. Zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na prostokąt 20x40 cm.
 
5. Na ciasto połóż masło, rozwałkuj je na płasko, ciasto złóż na cztery razy i ponownie rozwałkuj . Po raz kolejny je złóż, przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 20 min.
 
6. Ponownie rozwałkuj , złóż zawiń w fole odstaw do lodówki na 20 min. Czynność powtórz jeszcze 2 raz.
 
7. Rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty ok. 20x20x15 cm.
 
8. Włącz piekarnik i ustaw na 200°C .
 
9.Trójkąty zwijaj od podstawy formując rogalik , układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
 
10. Wyłóż do nagrzanego piekarnika i piecz 40min .
 
11. Ok. 20 min po włożeniu posmaruj każdego croissanta roztrzepanym żółtkiem .

Można podawać na ciepło, zimno, słodko oraz wytrawnie .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz