poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto królewskie


Składniki :


Dwa spody krucho-miodowe :
*margaryna 30 dag
*mąka 60 dag
*miód 4 łyżki
*soda 2 łyżeczka
*jaja 2 szt

Biszkopt :
*cukier 1 szklanka
*jaja 4 szt
*mąka pszenna 0,5 szklanki
*mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
*proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa :
*mleko 0,5 litra
*cukier 0,75 szklanki
*cukier waniliowy 1 opakowanie
*margaryna 1 kostka
*mąka pszenna 1 łyżka
*mąka ziemniaczana 1 łyżka

Polewa czekoladowa:
*czekolada mleczna 200 g
*mleko 4-6 łyżek
*śmietanka 30% 2 łyżki
*cukier puder 2 łyżki (ilość według preferencji smakowych)

Sposób przygotowania:


1.Spody krucho-miodowe
   Mąkę i sodę przesiać, dodać cukier, posiekaną margarynę , miód, roztrzepane jajko (dzięki temu ciasto nie będzie miało smug) . Całość z sobą połączyć, wyrobić i podzielić na dwie części. Piec w 180°C przez 20 -30 min.


2.Biszkopt
   Oddzielić białka od żółtka. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać do miski. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nie przestając ubijać dodać cukier, który powinien rozpuścić się w białku. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, aby składniki się połączyły.  Następnie do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć struktury ubitego białka. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy w 175°C przez ok. 20 min (do suchego patyczka) .

3.Masa
   Odlać 0,75 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do szklanki zimnego mleka dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając, gotować 5 minut. Do powstałego wciąż gotującego się budyniu dodać kostkę margaryny wciąż mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji . Zdjąć masę z ognia dodać posiekane bakalie.

CIASTO SKŁADAMY W NASTĘPUJĄCY SPOSÓB :
-spód krucho-miodowy
-masa
-biszkopt
-masa
-spód krucho-miodowy
-polewa czekoladowa

4.Polewa czekoladowa
   W kąpieli wodnej (ważne by miska nie dotykała powierzchni wody i woda wolno się grzała, utrzymana temperatura ok.40°C) . Do miski wlać mleko, śmietankę, cukier puder i wymieszać. Następnie dodać połamaną tabliczkę czekolady i mieszać do połączenia składników. Jeżeli polewa jest bardzo gęsta dodać jeszcze mleko. Gotową, lekko przestudzoną polewą udekorować ciasto.
  !!WAŻNA jest kontrola temperatury miski, należy ją co jakiś czas wyciągnąć i dotknąć spodu, który nie powinien nas parzyć, jeżeli miska jest przegrzana, zdjąć ją i mieszać na blacie, aż do momentu jej przestygnięcia. Jeżeli będzie zbyt wysoka temperatura czekolada się scukrzy i nic z niej nie będzie pożytecznego…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz