niedziela, 10 kwietnia 2016

Krem z brokuł ze złotymi migdałami


Składniki (na 4 porcje )

* 1l bulionu
* jedna solidna łodyga brokuł
* 100g płatków migdałowych
* sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

1. Dokładnie umyj i obierz różyczki brokułu . 

2. Włóż różyczki do bulionu i ogrzewaj do momentu, gdy brokuły będą miękkie. Odstaw do przestudzenia.

3. Zawartość garnka zmiksować na jednolity krem , na najwyższych
obrotach (zajmuje to ok minutę) . Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Płatki migdałowe prażyć na rozgrzanej patelni na sucho - bez dodatku żadnego tłuszczu. Mieszać, aby zapobiec przypaleniu , Zdjąć gdy migdały nabiorą ładnego, złocistego koloru. 

5.Krem porcjować na półmiski.

6.Na środku posypać prażonymi migdałami. Smacznego. 
 
Danie podawać i spożywać na ciepło, unikać odgrzewania , na trzonie kuchennym, w miarę możliwości używać kuchenki mikrofalowej .
                                                                     

"Zdrowo anty-rakowo" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz