niedziela, 10 kwietnia 2016

Sałatka Waldorf

Składniki ( 3 porcje ) :

25 dag pieczonej piersi z kurczaka
5 dag orzechów włoskich
2 jabłka
1/2 pomarańczy
1 mały seler
kilka liści sałaty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka cukry
sól


SOS

2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
sól, czarny pieprz 

Sposób wykonania : 

1. Liście sałaty opłukać, osączyć, ułożyć w salaterce. Seler obrać, umyć. pokroić w plastry, gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 min. Osączyć, pokroić w słupki, ułożyć na sałacie.

2. Jabłka umyć, pokroić połowy, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki, dodać do sałaty z selerem. Sok z cytryny połączyć z cukrem, skropić nimi jabłka i seler. Mięso pokroić w plasterki, wrzucić do salaterki.

3. Majonez połączyć z jogurtem, odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami i udekorować obranymi z błon cząstkami pomarańczy . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz